dimarts, 23 de febrer del 2010

Recambis: original o "pirata" ?




Vaig a tocar un tema una mica escabrós i que a tots els que treballem amb peçes de recambis, sobretot d'automoció hem tingut alguna vegada problemes per instal.lar peçes que no comprem al fabricant del vehicle,que anomemen "pirata" , encavat la majoría de vegades en donem la culpa a que la peça no es "d'orígen", quan realment l'errada gairabé sempre es nostra.

Primer cal tenir molt present que el fabricant de vehicles , més que un fabricant es un muntador. S' encarrega de dissenyar el vehicle i construir la linía de producció per el muntatje i acabat, han passat a millor vida els temps en que els fabricants de vehicles construien les peçes que muntaven.

Actualment tenen un munt de proveidors e intra-proveidors que els fabriquen les peçes del vehicle i els hi suministren -just-in-time-, els tenen hiper-controlats tant en qualitat, plaços d'entrega i els hi fixen el preu que en pagaràn per aquella peça, es clar que poden fer-ho doncs son clients molt importants per els fabricants d'accesoris.


En l'actualitat estan introduint en els fabricants d'accesoris les politíques de kits o premuntantges de conjunts, aixó es per exemple al proveidor de llantes s'el demana que subministri la llanta amb el pneumatic muntat com a kit, o al proveidor de pistons pel motor, l'hi demanen que subministri el pistó muntat a la biela amb els seus coixinets, tot a punt per instalar-ho al motor. O sigui s'estan treient de sobre part de la feina de muntatge que fins ara feien a fabrica , trasllandant la problematica i la fabricació de conjunts als fabricants de components.

Cal considerar també que els fabricants no tenen un sol proveidor per la mateixa peça, sempre fan fabricar a entre dos o tres subcontractats, per prevenir problemes d'abastiment degut a transport ,vages de treballadors, entre d'altres coses.

Com a alternativa aquest fabricant de components el que fa moltes vegades es treure la peça al mercat del recambi lliure, on pot posar el preu que cregui adient , i la majoria de vegades resulta més economic de cara al propietari del vehicle que no el comprar la peça a la marca.

Ha de quedar clar doncs que aquesta peça que surt al mercat lliure en molts casos prové de la mateixa linia de producció que fabríca per la marca, ja que el marquista NO FABRICA LES PEÇES, només dissenya i munta.

També existeixen, com en tot, altres fabricants de components que copíen el diseny i treuen la peça al mercat, la majoria de vegades amb molt bona qualitat i uns millors preus que el que es pot trobar de similar característiques. Un exemple clar d'aixó el podem veure amb els pneumatics, on hi ha marques punteres (Michelín, Pirelli, Bridggestone, Firestone...) i quan anem a demanar preus no n'hi ha cap d'igual, havent-hi diférencies importants en funció de la marca del pneumatic.

Ara bé com he dit, no tot es de color rosa i molts dels problemes que ens podem trobar vindrán per que la peça que muntem "aparentment" es igual a l'original peró hi ha diferéncies que no apreciem. Aixó passa normalment per que el fabricant de la peça no és el que la fabrica per 1er equip, la copia no es del tot perfecte, o bé no té controlat els canvis que van introduint constantment els "muntadors" en millores en el vehicle amb el que aparentment pot ser aplicable pero realment no ho és.

Per tant , si ens assegurem de comprar la peça al qui la fabríca per orígen , assegurem que la qualitat, aspecte i funcionalitat es idéntica a la que subministra el marquista, i aixó redunda en un benefici per al client sempre i quant el preu sigui inferior al que ofereix la marca per al mercat de recambis, on darrerament comença a haber-hi sorpresses en diferéncies de preus substancials.

Un consell que us puc donar com a usuaris , quan porteu el cotxe al taller, si es fora de marca, es que demaneu pressupost de les peçes que us muntaran i compareu trucant o visitant al marquista per veure si els preus son realment mes económics per la vostra butxaca, en cas contrari esteu en tot el dret a demanar al taller que us instal.li la peça de marca o que us rebaixi el preu per com a mínim no pagar mes diners del que el marquista te fixats.

Per consultar a la marca en principi amb el nombre de bastidor del vehicle en tindreu mes que suficient, i amb el pressupost de les peçes que us fagi el taller sabreu del que heu de demanar preu. Penseu que es una trucada i us podeu estalviar molts calerons.

I pels que ens dediquem a la reparació considero una inversió indispensable el comparar asiduament els preus de les peçes que muntem amb els que ofereix el marquista , doncs qualsevol diferéncia de preu millorara la satisfacció d'aquest.

I vosaltres que preferiu : original, "pirata" o preu ?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada