divendres, 19 de març del 2010

Reparació de Rosques




Em proposo donar a conèixer un ámbit del nostre treball diari que a primer cop d'ull no s'asocia amb rectificats: La reconstrucció de rosques.

Sol passar sobretot en motors o els seus accesoris que quan desmuntem un part ens trobem una rosca (famella) malmesa, o que s'ha deteriorat fins a tal punt que repassant-la amb els mascles no aconseguim que quedi en bon estat.

Existeixen en el mercat varis sistemes per la reparació d'aquestes rosques i el que fem servir a casa nostra es el sistema HELICOIL .




El procés de restaurar rosques amb el sistema helicoil no es gens difícil, encara que s'ha de tenir certa cura per obtíndre un resultat perfecte. El kit consta de 6 eines que son, broca, mascle d'helicoil, filera de muntatje, punxó de ruptura, estractor i el filet d'helicoil.



L'inserció de l'helicoil consta de tres passos senzills : Foradar per treure la rosca malmesa, roscar amb el mascle especial e instal.lar l'Helicoil.

El més important a l'hora de instal.lar un Helicoil es la neteja de la rosca malmesa aixó ho fem foradant ben escairat amb l'allotjament , dependra que ens quedi la rosca ben centrada i perpendicular a la peça d'aquesta operació.

Una vegada sanejada la rosca , procedim a passar el mascle que te una entrada cónica per facilitar el centratge i es d'una mida especial per l'helicoil aplicant un oli de tall per facilitar la tasca. S'ha de posar molta atenció en treballar ben escairat i centrat per evitar la desalineació de la rosca i en el pitjor dels casos que trenquem el mascle en l'operació .

Quan ja tenim el forat roscat, netejem a fons la viruta i lubricant e instalem l'helicoil amb el tub de muntatje, que serveix per guiarlo sense que ens salti cap fil.

Un cop instal.lat , procedim a tallar la punta de muntatje mitjançant el buril, amb un comp sec i ferm, tenin en compte no malmetre l'helicoil, doncs podem deformar el fil i al muntar el caragol s'ens farà fort arrivant inclós a moure l'Helicoil del seu allotjament. A continuació amb un iman un tenalles de punta fina o un tornavís amb una mica de greix treiem la punta que hem trencat.

Cada pas de rosca te el seu helicoil, i n'hi ha de tantes mides com rosques tenim al mercat, pel que si mai us trobeu amb una rosca que no us funciona heu de saber que gairebé sempre te reparació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada